Skip to main content

Od malička vieme, že jedlom sa nemá plytvať. Nielen kvôli životnému prostrediu, ale aj kvôli peňaženke. Veď prečo by ste mali vyhadzovať ťažko zarobené eurá? Vyskúšajte namiesto toho zužitkovať aj potraviny, ktoré by bežne skončili v koši či komposte. Značka: chutne.

Prinášame vám zopár receptov. Berte ich ako inšpiráciu a pokojne si ich obmeňte podľa seba. Riaďte sa svojou intuíciou, a najmä chladničkou. Cieľom je chladničku vyprázdniť, nie znova zaplniť novými surovinami, ktoré nebudú mať dlhšie využitie a prejdú zárukou.

Starší a tvrdý chlieb a pečivo

Pokiaľ zrovna nemáte chuť alebo dôvod sušiť zvyškové pečivo a robiť z neho strúhanku, nečudujeme sa, je to celkom prácne. Pripravte si zo staršieho chleba a pečiva radšej niečo chutné, čo je hotové hneď.

Chlebová rýchlovka

Asi najzákladnejšou možnosťou sú krutóny do polievky alebo šalátov. Na menšie kocky nakrájaný či natrhaný chlieb krátko opečte posypaný obľúbeným korením a máte hotovo. Alebo si spravte chutnú večeru – zapekaný chlebíkco dúm dal“. Potrite ho kečupom či rajčinovým pretlakom, obložte čímkoľvek, čo máte radi z chladničky, posypte syrom a dajte zapiecť.

(Zdroj: mealplans.cooksmarts.com)

Panzanella – taliansky šalát zo staršieho chleba

Ideálny pokrm na štýlové predjedlo, či brunch. Hostia vôbec nezistia, že ste doňho skryli starší chleba a dokonca aj iné zeleninové zvyšky z kuchyne.

(Zdroj: thekitchn.com)

Budete potrebovať:

  • Starší, na kocky nakrájaný chlieb
  • 2-3 väčšie paradajky
  • 1/2 väčšej uhorky
  • 1 strednú papriku
  • ½ stredne veľkej červenej cibule
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky octu z červeného vína
  • ½ ČL soli
  • Čierne korenie, čerstvá bazalka

Postup:

Chlieb nakrájaný na kocky rozložte na papier na pečenie a pečte v rozohriatej trúbe na 150 stupňov 15-20 minút, občas premiešajte. Cieľom je, aby bol chlieb opečený zvonku, ale vnútri stále o niečo mäkší. Nakrájajte všetku zeleninu. Nakrájanú cibuľu namočte do studenej vody na asi 10 minút. V uzatvárateľnej nádobe zmiešajte olivový olej, ocot, soľ a trochu čierneho korenia a poriadne premixujte. V mise zmiešajte chlieb a zeleninu, zalejte pripravenou zálievkou. Nechajte šalát stáť minimálne 30 minút, ideálne do 4 hodín. Občas premiešajte, aby sa šťava a zálievka rovnomerne rozdelili. Tesne pred podávaním pridajte lístky bazalky. Šalát chutí najlepšie v deň, kedy bol pripravený.

Ekologický dizajn do každého interiéru: obaly na kvetináče šité zo zvyškových materiálov.

Ušite mi ho na mieru

Staršia ryža

Poznáte to – ako samostatná príloha „odstáta“ viacdňová ryža nechutí dobre, prípadne čerstvej ryže ostalo málo na to, aby sa dala použiť ako príloha na samostatnú porciu. Medzi zvyškové ryžové klasiky patrí plnená paprika. Ak by ste chceli vyskúšať niečo zaujímavejšie, máme pre vás inšpiráciu.

Plnené ryžové guľočky

Chutný snack, brunch, predjedlo, alebo pokojne aj večera.

(Zdroj: cdn.apartmenttherapy.info)

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 3-4 šálky ryže
  • 2 šálky hladkej múky
  • ¾ ČL lyžičky soli
  • 2 šálky strúhanky
  • Mozzarella nakrájaná na menšie kocky
  • Olej na vysmážanie

Postup:

Vajcia rozdeľte na bielka a žĺtka, bielka v menšej miske vyšľahajte do tekutej peny. 2 žĺtka zmiešajte v miske s ryžou, zvyšné 2 žĺtka nebudete v tomto recepte potrebovať. V ďalšej miske zmiešajte múku a soľ. Do ďalšej misky si pripravte strúhanku. Z ryže tvarujte placky, do ktorých stredu zabaľte kocku mozzarelly – tvarujte guličky plnené mozzarellou. Dajte si záležať, aby bola mozzarella poriadne obalená. Hotové guľôčky obaľte v múk a strúhanke. Obalené guľôčky dohneda usmažte v rozpálenom oleji. Podávajte s rajčinovou omáčkou, posypané syrom.

Čo so zvyšnými žĺtkami? Vymiešajte si ich s trochou vanilkového cukru ako rýchly dezert, alebo si pripravte holandskú omáčku (pridáte citrónovú šťavu, trochu vody a za stáleho miešania povarte asi 2 minúty). Použiť ju môžete pokojne k ryžovým guľôčkam, ako omáčku na vajíčka s opečeným starším toustom – viď tipy v kategórii chlieb a pečivo.

Holandská omáčka zo zvyšných žĺtkov (Zdroj: simply-delicious-food.com)

Ryžový puding

(Zdroj: tasteofhome.com)

Budete potrebovať:

  • Šálku zvyškovej ryže
  • Šálku mlieka
  • 2 PL cukru – ideálne zmiešaného s vanilkovým cukrom
  • Trošku soli
  • Škoricu, šľahačku a sušené ovocie

Postup:

Vo väčšej panvici zmiešajte ryžu, mlieko, cukor a soľ. Varte bez pokrievky na miernom ohni za častého miešania, pokým zmes nezhustne – približne 20 minút. Podávajte v menších miskách ozdobené škoricou, šľahačkou a sušeným ovocím.

Zvädnutý šalát

Listový šalát, či už ľadový, alebo iné druhy, patrí medzi štatisticky najvyhadzovanejšie potraviny. Väčšinou za to môže nesprávne skladovanie, kvôli ktorému šalát skôr zvädne alebo dokonca zhnije v chladničke. Aby ste sa tomuto nešťastnému koncu vyvarovali, po prinesení domov z obchodu šalát rozbaľte a odstráňte igelitový obal či vrecko, neumývajte ho a ponechajte na šaláte vrchné listy, aj keď sú možno nevzhľadné. Listy odstráňte až tesne pred spracovávaním šalátu. Ochraňujú totiž vnútorné listy pred rýchlejšou skazou.

Ak na šalát pozabudnete a on zvädne, môžete mu prinavrátiť život tak, že ho operiete v studenej vode a následne ho vložený v igelitovom vrecku necháte 2 hodiny v chladničke.

Grilovaný šalát

(Zdroj: lucyandlentils.com)

Ľadový šalát, ktorý už nie je najlepší na použitie do čerstvého šalátu, no stále nie je súci ani na vyhodenie, nemusí skončiť v koši. Vyskúšajte si ho ugrilovať. Áno, čítate správne. Grilovaný šalát je delikatesa.

Budete potrebovať:

  • Ľadový šalát rozrezaný na štvrtiny
  • 3-4 reďkovky či akúkoľvek zvyškovú zeleninu z chladničky – mrkvu, cuketu či kapustu
  • 250 g tofu
  • 1 ČL sezamových semienok – môžu byť aj biele aj čierne
  • 190 g čínskych rezancov

Na omáčku:

  • 2 PL sójovej omáčky
  • 4 PL sezamového oleja
  • Strúčik cesnaku
  • Trochu strúhaného zázvoru
  • Korenie, chilly
  • 1 PL hnedého cukru alebo javorového sirupu

Postup:

Tofu a zeleninu nakrájajte, v miske zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku – hotovou omáčkou polejte zeleninu a šalát (1 PL omáčky si nechajte na neskôr na rezance). Tofu ugrilujte z jednej strany asi 7 minút, následne otočte a pridajte šalát a zeleninu a grilujte ďalších 7 minút. Čínske rezance pripravte podľa návodu na obale. Hotové ich polejte odloženou omáčkou a premiešajte. Všetko spolu podávajte v hlbokom tanieri posypané sezamovými semienkami a koreninami podľa chuti (chilli, soľ, viac sójovej omáčky…)

Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť v komentároch, radi pre vás pripravíme výber ďalších receptov.

Prihláste sa na odber newslettra

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách zo sveta upcyclingu a ako darček od nás navyše získate zľavu 5% na Váš prvý nákup našich produktov.

 

Spracovávam...

Ďakujeme Vám za prihlásenie!

SUBSCRIBE TO NEWSLETTER

Receive regular information about news from the world of upcycling and as a gift, you will also receive a 5% discount on the purchase of our products.

Please wait...

Thank you for sign up!

Zanechajte komentár