Už v škole nás učili, že jedlom sa nemá plytvať. Nielen kvôli životnému prostrediu, ale aj kvôli peňaženke. Veď prečo by ste mali vyhadzovať ťažko zarobené eurá? Vyskúšajte namiesto toho zužitkovať aj potraviny, ktoré by bežne skončili v koši, či komposte. Značka: chutne.
Prinášame vám zopár receptov. Berte ich ako inšpiráciu a pokojne si ich obmeňte podľa seba. Riaďte sa svojou intuíciou, a najmä chladničkou. Cieľom je chladničku vyprázdniť, nie znova zaplniť novými surovinami, ktoré nebudú mať využitie a prejdú zárukou. Pretože „ekologické“ stravovanie dokáže odbremeniť planétu o tisíce ton odpadu ročne.
Náš tip: Na tému, ako správne skladovať jedlo a predísť tým jeho plytvaniu sme písali v článku v našom Upcycle Magazíne.
Starší a tvrdý chlieb a pečivo
Pokiaľ zrovna nemáte chuť alebo dôvod sušiť zvyškové pečivo a robiť z neho strúhanku, nečudujeme sa, je to celkom prácne. Pripravte si zo staršieho chleba a pečiva radšej niečo chutné, čo je hotové hneď.
Zaujímavosť: Chlieb patrí medzi celosvetovo najvyhadzovanejšie potraviny. Každý rok sa vo svete vyhodí na skládku viac ako 240 miliónov bochníkov chleba.
Chlebová rýchlovka
Asi najzákladnejšou možnosťou sú krutóny do polievky alebo šalátov. Na menšie kocky nakrájaný či natrhaný chlieb krátko opečte posypaný obľúbeným korením a máte hotovo. Alebo si spravte chutnú večeru – zapekaný chlebík „co dúm dal“. Potrite ho kečupom či rajčinovým pretlakom, obložte čímkoľvek, čo máte radi z chladničky, posypte syrom a dajte zapiecť.
Panzanella – taliansky šalát zo staršieho chleba
Ideálny pokrm na štýlové predjedlo, či brunch. Hostia vôbec nezistia, že ste doňho skryli starší chleba a dokonca aj iné zeleninové zvyšky z kuchyne.
Budete potrebovať:
- Starší, na kocky nakrájaný chlieb
- 2-3 väčšie paradajky
- 1/2 väčšej uhorky
- 1 strednú papriku
- ½ stredne veľkej červenej cibule
- ½ šálky extra panenského olivového oleja
- ¼ šálky octu z červeného vína
- ½ ČL soli
- Čierne korenie, čerstvá bazalka
Postup:
Chlieb nakrájaný na kocky rozložte na papier na pečenie a pečte v rozohriatej trúbe na 150 stupňov 15-20 minút, občas premiešajte. Cieľom je, aby bol chlieb opečený zvonku, ale vnútri stále o niečo mäkší. Nakrájajte všetku zeleninu. Nakrájanú cibuľu namočte do studenej vody na asi 10 minút. V uzatvárateľnej nádobe zmiešajte olivový olej, ocot, soľ a trochu čierneho korenia a poriadne premixujte. V mise zmiešajte chlieb a zeleninu, zalejte pripravenou zálievkou. Nechajte šalát stáť minimálne 30 minút, ideálne do 4 hodín. Občas premiešajte, aby sa šťava a zálievka rovnomerne rozdelili. Tesne pred podávaním pridajte lístky bazalky. Šalát chutí najlepšie v deň, kedy bol pripravený.
Ekologický dizajn do každého interiéru: obaly na kvetináče šité zo zvyškových materiálov.
Zmäknuté jablká
Aj jablká, podobne ako chlieb, sa nachádzajú medzi celosvetovo najviac vyhadzovanými potravinami. Pritom sa dajú chutne využiť aj keď už nie sú úplne najčerstvejšie. Pozor však na ovocie, ktoré vykazuje známky napadnutia plesňou – takéto nekonzumujte v žiadnom prípade.
Zapečená jablková granola s chrumkavou polevou
Tieto naozaj luxusné raňajky či brunch máte do hodinky na stole a zužitkujete pri tom všetky zmäknuté jablká, ktoré sa vám už nejaký čas povaľujú v špajzy.
(Zdroj: thekitch.com)
Budete potrebovať:
NA NÁPLŇ:
- 1 kg zmäknutých jabĺk
- 1/2 malého citróna
- 100 gramov kryštálového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej škorice
NA POLEVU:
- 150 gramov masla plus kúsok na potretie zapekacej misy
- 150 gramov jemných ovsených vločiek
- 130 gramov múky
- 100 gramov hnedého cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
Postup:
- Trúbu predhrejte na 180° C a pripravte zapekaciu misu. Pripravte si sklenenú zapekaciu misu, ktorú potrite maslom.
- Nakrájajte maslo na niekoľko kúskov a rozpustite ho v malom hrnci na strednom ohni. Odložte nabok vychladnúť. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na hrubšie plátky. Vytlačte šťavu z 1/2 malého citróna, kým nezískate 1 polievkovú lyžicu.
- Pripravte ovocnú náplň: vo veľkej miske vymiešajte kryštálový cukor a 2 lyžice kukuričného škrobu tak, aby sa rozbili hrudky. Pridajte jablká a citrónovú šťavu a jemne premiešajte, aby sa obalili. Preložte zmes do pekáča a rozotrite do rovnomernej vrstvy.
- Pripravte si chrumkavú polevu: nasypte ovsené vločky, múku, hnedý cukor a soľ do strednej alebo veľkej misy – môže to byť misa, ktorá bola použité na jablká – a miešajte, kým sa obsah nespojí. Ovsenú zmes pokvapkajte rozpusteným maslom a 1 lyžičkou vanilkového extraktu a premiešajte, aby sa spojila.
- Vzniknutú chrumkavú polevu rozotrite rovnomerne na jablká v mise.
- Pečte 50 až 60 minút, kým ovocné šťavy nebudú bublať po okrajoch zapekacej misy a poleva nebude zlatistá a tvrdá na dotyk.
- Pred podávaním nechajte granolu vychladnúť na mriežke aspoň 15 minút.
Naklíčené zemiaky
Panuje mýtus, že naklíčené zemiaky nie sú bezpečné pre zdravie a nemali by sme ich konzumovať. Opak je však pravdou – naklíčené zemiaky sú rovnako bezpečné na jedenie, ako tie „obyčajné“. Hoci väčšinou už bývajú zmäknuté a na niektoré recepty sa nehodia. Stále si z nich však môžete uvariť krémovú zemiakovú kašu či polievku. My vám však odporúčame skúsiť tento vynikajúci recept:
Zemiaková fritatta s karamelizovanou cibuľou
Frittata pochádza z talianskej kuchyne a jedná sa o akúsi verziu omelety na štýl „čo dom dal“, čo je pri „eko“ varení ten najlepší spôsob výberu ingrediencií. Inšpirujte sa našim receptom.
(Zdroj: anoregoncottage.com)
Budete potrebovať:
Karamelizovaná cibuľa:
- 2 veľké žlté cibule nakrájané na plátky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
Frittata:
- 2 lyžice olivového oleja
- 300 g starších zemiakov nakrájaných na kúsky
- 1 strúčik cesnaku – nasekaný
- 10 vajec
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 1/2 šálky syra feta (či kozí, gorgonzola, parmezán atď.)
Postup:
- Najskôr pripravte cibuľku. Na panvici rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a opekajte na strednom ohni s občasným miešaním 15-20 minút, kým nebude mäkká a zlatá. Po dokončení vmiešajte balzamikový ocot a udržiavajte v teple.
- Medzitým predvarte zemiaky kým nebudú takmer mäkké.
- Vo veľkej panvici zohrejte 2 polievkové lyžice oleja. Pridajte zemiaky a cesnak a varte, kým nezhnednú a nezmäknú, asi 5 minút. Zemiaky rozložte na panvicu čo najrovnomernejšie.
- V mise rozšľahajte vajcia, soľ, korenie a rozmarín. Nalejte na zemiaky a znížte teplotu ohňa
- Pomocou gumenej špachtle nadvihnite uvarené okraje a nakloňte panvicu tak, aby po nej mohli tiecť rozmiešané vajcia. Pokračujte vo varení, občas nadvihnite frittatu a nakláňajte panvicu, kým nie je vrch takmer stuhnutý (asi 5 minút).
- Medzitým rozohrejte trúbu na stupeň „gril“. Fritattu v panvici nechajte zhora zapiecť ešte asi 1-2 minúty, alebo kým sa nenafúkne a nezhnedne. Posypte syrom a vložte v trúbe pod gril na ďalšiu minútu, alebo kým sa neroztopí alebo nezmäkne.
- Podávajte posypané karamelizovanou cibuľou.
Listové časti zeleniny
Donesiete si domov čerstvú koreňovú zeleninu. Petržlenová vňať poputuje do polievky, či nátierky – to je každému jasné aj bez premýšľania. Mrkvovú vňať však zužitkuje len málokto, no vedeli ste, že aj z nej sa dá chutne variť? Odporúčame vám vyskúšať pripraviť si pesto z mrkvovej vňate, na ktoré využijete aj ten pomaly umierajúci baby špenát, ktorý už máte dlhšie v rohu chladničky 🙂
Pesto z mrkvovej vňate
Dochutí cestoviny, šaláty, pizzu, alebo si ho natrite na chlebík či opečený toast.
(Foto: riverford.co.uk)
Budete potrebovať:
- Vňate bez tvrdých stoniek z asi 40 g mrkvy
- 40 g baby špenátu
- 1 veľký, na hrubo nasekaný strúčik cesnaku
- 70 g nesolených pražených kešu orieškov / slnečnicových semienok
- ½ ČL soli
- Čierne korenie
- 120 ml olivového oleja
Postup:
Všetky ingrediencie okrem oleja najskôr dôkladne rozmixujte v mixéri. Potom postupne prilievajte olivový olej a ručne s vareškou rozmiešavajte, aby ste získali hladkú, roztierateľnú no neustále hustú konzistenciu typickú pre pesto.
Staršia ryža
Poznáte to – ako samostatná príloha „odstáta“ viacdňová ryža nechutí dobre, prípadne čerstvej ryže ostalo málo na to, aby sa dala použiť ako príloha na samostatnú porciu. Medzi zvyškové ryžové klasiky patrí plnená paprika. Ak by ste chceli vyskúšať niečo zaujímavejšie, máme pre vás inšpiráciu.
Plnené ryžové guľočky
Chutný snack, brunch, predjedlo, alebo pokojne aj večera.
Budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 3-4 šálky ryže
- 2 šálky hladkej múky
- ¾ ČL lyžičky soli
- 2 šálky strúhanky
- Mozzarella nakrájaná na menšie kocky
- Olej na vysmážanie
Postup:
Vajcia rozdeľte na bielka a žĺtka, bielka v menšej miske vyšľahajte do tekutej peny. 2 žĺtka zmiešajte v miske s ryžou, zvyšné 2 žĺtka nebudete v tomto recepte potrebovať. V ďalšej miske zmiešajte múku a soľ. Do ďalšej misky si pripravte strúhanku. Z ryže tvarujte placky, do ktorých stredu zabaľte kocku mozzarelly – tvarujte guličky plnené mozzarellou. Dajte si záležať, aby bola mozzarella poriadne obalená. Hotové guľôčky obaľte v múk a strúhanke. Obalené guľôčky dohneda usmažte v rozpálenom oleji. Podávajte s rajčinovou omáčkou, posypané syrom.
Čo so zvyšnými žĺtkami? Vymiešajte si ich s trochou vanilkového cukru ako rýchly dezert, alebo si pripravte holandskú omáčku (pridáte citrónovú šťavu, trochu vody a za stáleho miešania povarte asi 2 minúty). Použiť ju môžete pokojne k ryžovým guľôčkam, ako omáčku na vajíčka s opečeným starším toustom – viď tipy v kategórii chlieb a pečivo.
Ryžový puding
Budete potrebovať:
- Šálku zvyškovej ryže
- Šálku mlieka
- 2 PL cukru – ideálne zmiešaného s vanilkovým cukrom
- Trošku soli
- Škoricu, šľahačku a sušené ovocie
Postup:
Vo väčšej panvici zmiešajte ryžu, mlieko, cukor a soľ. Varte bez pokrievky na miernom ohni za častého miešania, pokým zmes nezhustne – približne 20 minút. Podávajte v menších miskách ozdobené škoricou, šľahačkou a sušeným ovocím.
Zvädnutý šalát
Listový šalát, či už ľadový, alebo iné druhy, patrí medzi štatisticky najvyhadzovanejšie potraviny. Väčšinou za to môže nesprávne skladovanie, kvôli ktorému šalát skôr zvädne alebo dokonca zhnije v chladničke. Aby ste sa tomuto nešťastnému koncu vyvarovali, po prinesení domov z obchodu šalát rozbaľte a odstráňte igelitový obal či vrecko, neumývajte ho a ponechajte na šaláte vrchné listy, aj keď sú možno nevzhľadné. Listy odstráňte až tesne pred spracovávaním šalátu. Ochraňujú totiž vnútorné listy pred rýchlejšou skazou.
Ak na šalát pozabudnete a on zvädne, môžete mu prinavrátiť život tak, že ho operiete v studenej vode a následne ho vložený v igelitovom vrecku necháte 2 hodiny v chladničke.
Grilovaný šalát
Ľadový šalát, ktorý už nie je najlepší na použitie do čerstvého šalátu, no stále nie je súci ani na vyhodenie, nemusí skončiť v koši. Vyskúšajte si ho ugrilovať. Áno, čítate správne. Grilovaný šalát je delikatesa.
Budete potrebovať:
- Ľadový šalát rozrezaný na štvrtiny
- 3-4 reďkovky či akúkoľvek zvyškovú zeleninu z chladničky – mrkvu, cuketu či kapustu
- 250 g tofu
- 1 ČL sezamových semienok – môžu byť aj biele aj čierne
- 190 g čínskych rezancov
Na omáčku:
- 2 PL sójovej omáčky
- 4 PL sezamového oleja
- Strúčik cesnaku
- Trochu strúhaného zázvoru
- Korenie, chilly
- 1 PL hnedého cukru alebo javorového sirupu
Postup:
Tofu a zeleninu nakrájajte, v miske zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku – hotovou omáčkou polejte zeleninu a šalát (1 PL omáčky si nechajte na neskôr na rezance). Tofu ugrilujte z jednej strany asi 7 minút, následne otočte a pridajte šalát a zeleninu a grilujte ďalších 7 minút. Čínske rezance pripravte podľa návodu na obale. Hotové ich polejte odloženou omáčkou a premiešajte. Všetko spolu podávajte v hlbokom tanieri posypané sezamovými semienkami a koreninami podľa chuti (chilli, soľ, viac sójovej omáčky…)
Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť v komentároch, radi pre vás pripravíme výber ďalších receptov.