Otestujte svoje vedomosti v našom kvíze zameranom na životné prostredie a zistite, či máte dobrý prehľad o tom čo a v akej miere ohrozuje zdravie našej planéty.
1. Ktorý druh mäsa sa považuje za najškodlivejší pre životné prostredie z hľadiska potrebných zdrojov na výrobu a vyprodukovaných emisií CO2?
Hovädzie mäso sa považuje za jedno z najmenej environmentálne priateľských k životnému prostrediu. Na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa sa spotrebuje v priemere až 14 500 litrov vody a vyprodukuje asi 36 kg emisií CO2. Existuje však pre prírodu ešte záťažovejší druh mäsa – jahňacie, ktorého uhlíková stopa je ešte o 50% väčšia, ako stopa hovädzieho mäsa.
2. Jedna 100 gramová porcia hovädzieho mäsa vyprodukuje také množstvo emisií CO2, ako jedna jazda autom vo vzdialenosti:
3. A čo 100 gramov tofu verzus emisie CO2 pri jazde autom?
4. Ktorý z týchto segmentov patrí medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia z pohľadu tvorby emisií CO2?
Okrem obrovskej tvorby emisií CO2 (v roku 2022 sa predpokladá nepredstaviteľné množstvo vo výške až 35 Giga Ton), patrí módny priemysel k významnému znečisťovateľovi životného prostredia aj z iného pohľadu. Na výrobu oblečenia sa spotrebováva množstvo vody – napríklad na výrobu jedných riflí je potrebných asi 3 800 litrov vody. Voda potrebná pre výrobu v módnom priemysle by za rok dokázala naplniť viac ako 32 miliónov olympijských plaveckých bazénov. Zároveň je módny priemysel silným zdrojom mikroplastov v oceáne, je významným znečisťovateľom pôdy aj riek a vo výpočte negatívnych aspektov by sa dalo pokračovať ďalej.Ako spomaliť devastačné účinky módneho priemyslu na planétu? Vyhnúť sa fast fashion značkám, nakupovať uvážene, preferovať second handy či swapy.
5. Ktorou z týchto potravín sa na svete štatisticky najviac plytvá?
Chlieb je najvyhadzovanejšou potravinou na svete. Ročne sa vyhodí až 240 miliónov bochníkov chleba. Ako zbytočne neplytvať jedlom? Máme pre vás zopár tipov na recepty z najčastejšie vyhadzovaných potravín v našom Upcycle Magazíne.
6. Predstavte si, že cestujete do práce. Ktorý z týchto dopravných prostriedkov sa považuje za najviac ekologický z pohľadu produkcie emisií CO2 v prepočte na 1 km na jedného pasažiera?
Podľa štúdie Európskej environmentálnej agentúry realizovanej v roku 2014 je pri prepočte množstva vyprodukovaného CO2 na jedného cestujúceho za jeden kilometer najlepšou voľbou cestovať zdieľanou jazdou s 3 ďalšími spolujazdcami prostredníctvom malého mestského automobilu – v tomto prípade sa vyprodukuje len 42 gramov emisií CO2 na jedného pasažiera na 1 km. Spolu-jazda naplneným štandardným autom vyprodukuje 55 g CO2 na osobu, jazda autobusom pri naplnenosti 12 pasažierov 68 g a najmenej ekologickou alternatívou je jazda skútrom, ktorá vyprodukuje 72 g CO2 na 1 km.Úplne najekologickejšou voľbou by v tomto prípade však bola cesta vlakom, ak by bol naplnený aspoň 156 pasažiermi. V tom prípade je uhlíková stopa len 14 gramov emisií CO2 na osobu za 1 km jazdy.
7. Koľko plastových tašiek a vreciek na celom svete skončí v koši, alebo sa vyhodí mimo smetnú nádobu každú minútu?
8. Ktoré balenie vody sa považuje za ekologickejšie?
Veľmi zložitá problematika s nejednoznačnou odpoveďou, nad ktorou sa nesú dlhé diskusie. Hoci sklo bolo dlho považované za ekologickejšie, v skutočnosti spôsobuje v niektorých bodoch a procesoch výroby väčšiu ekologickú záťaž, ako výroba plastovej fľaše. Svoje špecifiká má aj recyklácia oboch materiálov. Vo väčšine záverov odborníkov však vyhráva sklenená fľaša, nakoľko nevylučuje do nápojov potenciálne zdraviu nebezpečné látky.
9. Koľko percent povrchu vôd v oceánoch je znečistených plastovým odpadom?
Každý rok sa dostáva do oceánov približne 25 000 ton plastov. Vedci odhadujú, že pri súčasnom tempe bude do roku 2050 v oceánoch viac, ako 930 miliónov ton plastového odpadu – viac kusov, ako rýb.
10. Do ktorého recyklačného koša patria plastové obaly od kozmetiky?
Plastové obaly od kozmetických prípravkov (šampón, mydlo, krém, sprchový gél..) môžete pokojne odhodiť do žltej nádoby, teda nádoby na zber plastov, nakoľko ide o bezpečnú chemikáliu. Ohľadne tohto typu separovania sa šíri jedno odporúčanie – obal je nutné pred odhodením umyť. Ide však o mýtus – úplne stačí, ak obsah pred odhodením vylejete (čo v záujme neplytvania znamená spotrebujete). Viac na tému správneho separovania odpadu píšeme v našom Upcycle Magazíne.
11. Koľko eur ušetríte za 10 rokov, ak budete používať chladničku s maximálnou nízkoenergetickou prevádzkou A ++ oproti chladničke s vyššou energetickou spotrebou?
Chladnička triedy A má dennú spotrebu okolo 0,7 kWh a jej prevádzka tak vyjde zhruba na 35 € za rok. Stará chladnička triedy C má dennú spotrebu 3 kWh a náklady na jej ročnú prevádzku sa blížia takmer ku 150 €. Za desať rokov tak možno ušetriť až cez 1 000 €.